Förändringsresor och utvecklingsarbete löper som en röd tråd genom interimschefen Dans karriär. Med detta i bagaget vet han vad en interim CFO ska tänka på när ekonomiavdelningen automatiseras.
Dan kallar sig själv för en trouble shooter. Han började sin karriär som managementkonsult och har sedan breddat sig hela tiden. På cv:t har han bland annat åternoteringen på börsen av en tidigare arbetsgivare, ett bolag i en större koncern där han under fyra år var med och drev upp omsättning från 200 miljoner kronor till över en miljard.
– En röd tråd i både mina konsultuppdrag och linjebefattningar är att jag varit delaktig i någon typ av förändringsresa. Det kan till exempel vara omstruktureringar och systemimplementation.
Ett sådant uppdrag hade han nyligen som interimskonsult. Bolaget hade haft ett dramatiskt år 2019 där bland annat en ny vd anställdes, verksamhetsinriktningen ändrades och de genomgick en emission.
– Där fick jag vara med och strukturera om och planera hela styrningen, samt genomföra mycket finansieringsaktiviteter.
Idag går många verksamheter igenom en digital transformation, inte minst ekonomifunktionen. Hur kan man som interim CFO bäst stötta förändringsresan?
– Digitaliseringen och automatiseringen gör att vi kan ta ekonomifunktionen till nästa nivå och komma närmare affären. Man kommer kunna lägga mer fokus på verksamhetsstyrningen och mindre på redovisningsarbetet, där de största automatiseringsfördelarna finns. Det är även viktigt att utvecklas inom områden som effektiv informationslagring, utdatamöjligher samt tillgång till externa informationskällor.
Hur hanterar man bäst automatiseringsrädslor bland sina medarbetare?
– Enligt min erfarenhet är det väldigt personbundet hur man ställer sig till detta. Lite grovt kan man dela in det i två karaktärer. Den första är medarbetaren som gillar att jobba med redovisning och bokslut, men som kanske inte har något större intresse i frågor som resultatutveckling och styrning. Den andra gruppen är de som föredrar analysarbetet och att arbeta verksamhetsnära. De här medarbetarna ser nog flest fördelar med automatiseringen. Men man måste vara uppmärksam på och ha respekt för båda inställningarna i en resa mot en mer automatiserad ekonomiavdelning.
Frågor att ta tag i är: vad har vi för personal nu och vad behöver vi för kompetenser på andra sidan av förändringsresan? Då kan man förbereda och planera för medarbetarna på bästa sätt.