I HR-konsulten Torbjörns värld står HR för human relations, och inte human resources. För det fundamentala, som kan hjälpa eller stjälpa ett bolags affär, är hur relationerna fungerar inom verksamheten.
Nyss fyllda 65 men inga planer på att gå i pension – för Torbjörn, interim HR‑konsult, tillhör det livets goda att jobba. Det säger sig självt att han har en gedigen erfarenhet inom HR. Han har verkat i olika sektorer och suttit i ett flertal ledningsgrupper. I uppdragen ligger fokuset på relationer mellan individer och att knyta HR närmare affären.
– I min värld står HR för human relations, inte human resources. Det senare låter mer som en avdelning för mänskliga resurser, när det i själva verket alltid handlar om relationer.
Torbjörn menar att det är relationer och kultur som bygger en organisations framgång. Konflikter som ligger och pyr måste redas ut, annars spiller det alltid över på affären.
– Jag gillar konflikthantering. Det är förstås inte många som vill skylta med att det finns konflikter internt. Men det skadar både effektiviteten och lönsamheten om dessa inte reds ut. Oftast handlar det inte om att bli sams, utan att få parterna att acceptera att de tycker olika. Här tror jag definitivt att det är lättare att agera objektiv medlare när man kommer in som interimskonsult och har ett utifrånperspektiv.
Vilka utmaningar möter du ofta hos bolag när du kommer in som HR‑konsult?
– Ofta behövs det ledarstöd, coachning, kompetensutveckling och hjälp med succession. Men även stöttning i arbetsrättsliga frågor som MBL och arbetsmiljö. Dessutom är det vissa bolag som ännu inte har integrerat sin HR till affären och affärsnyttan. Frågor som employer branding, kulturbygge och värderingsdriven organisation är det som HR ska användas till. Det är fundamentalt för lönsamheten – hela ens varumärke utgår ju från människor och relationer. Därför är det också viktigt att HR finns representerad i ledningsgruppen, och inte, som det är på vissa ställen, rapporterar till ekonomichefen istället för vd:n.
När gör du som mest nytta, som konsult?
– Först och främst måste uppdraget i sig vara målstyrt, både på kort och lång sikt. Målen ska vara strategiska, taktiska och operativa. Sedan tycker jag att ju mer det är att ta tag i desto roligare är det. Det kan vara att driva en förändringsprocess exempelvis. Jag vill verkligen se och känna att mitt uppdrag bidrar till att företaget når sin vision.