Konsultintervju

”Hade vi inte gjort det hade det inte gått att fortsätta tillverka produkten”

Jonas Eriksson

Interimschef inom inköp & Supply Chain

Jonas fick uppdraget som interim strategisk inköpare på ett mellanstort tillverkande industribolag via Brightmill. Med gedigen teknisk kunskap, erfarenhet från olika branscher och en förmåga att arbeta över avdelningar, var Jonas med och identifierade ett problem som hade kunnat påverka i sådan utsträckning att man inte längre hade kunnat tillverka produkten ifråga.

Beskriv ditt uppdrag lite kort – bakgrund och uppgift samt din roll.

Jag jobbar med strategiskt inköp av verkstadsprodukter och gjutgods. Jag är industriell ekonom i botten och har jobbat med allt som har med materialplanering och inköp att göra.

Vilka sakkunskaper har du kunnat tillföra uppdragsgivaren?

Jag har teknisk kunskap inom ritningsläsning, konstruktion och tillverkning samt bred kunskap om materialplanering i tillverkande företag och planering av produktion ute hos leverantörer. Det gör att jag bland annat vet vilka problem det är man som företag brottas med.

Berätta om något du har gjort i uppdraget som du är särskilt stolt över.

Det som gick bra i uppdraget var att vi lyckades styra dit vi ville. Vi hade en kreativ och professionell dialog kring kvalitetsproblem med fokus på att lösa själva problemet. Det gäller att komma fram till lösningar och förstå att allt inte är svart eller vitt.

Kan du ge exempel på någon situation när du förutsett kommande problem och utvecklat förebyggande åtgärder?

Vi identifierade att vi hade kassationer i produkten som berodde på slitna gjutmodeller. Genom metodisk uppföljning såg vi att produktionen inte skulle fungera och vi insåg att vi inte skulle kunna leverera inom ett halvår om det fortsatte på samma sätt. Då fick vi kommunicera till ledningen att det behövdes nya investeringsbeslut för att köpa nya modeller. Hade vi inte gjort det hade det inte gått att fortsätta tillverka produkten.

I vilka roller anser du dig vara starkast och mest framgångsrik? Varför?

Jag är mest framgångsrik i tekniska branscher och min styrka är att jag både kan inköpsdelen och har ett tekniskt kunnande. Förutom erfarenhet från olika typer av branscher har jag en förmåga att prata med människor över avdelningar vilket behövs för att kunna sköta ekonomi, konstruktion och utveckling.

Fler konsultintervjuer

Konsultintervju

”Jag blev uppringd angående uppdraget på en onsdag och på fredagen började jag.”

Läs hela intervjun

Konsultintervju

”Man skaffar sig en ökad kunskapsbas och erfarenhet som är guld värd i kommande uppdrag”

Läs hela intervjun

Söker du en interimschef?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 4 timmar (helgfria vardagar). Du kan också mejla oss på [email protected] eller ringa oss direkt på 010-10 10 150. Vi ser fram emot att höras!