Konsultintervju

”Jag behöver inte vara rädd för att klampa i klaveret”

Karin Öckert

Interimschef inom sälj & marknad

De mest passande uppdragen är de som innebär förändring, som ger en möjlighet att göra skillnad för människor och som passar Karins personliga egenskaper. De får gärna finnas på ett mellanstort företag med ett ledarskap och en företagskultur som överensstämmer med hennes värderingar. Så var det på uppdraget som interim försäljnings-och kundtjänstchef på ett mellanstort internationellt bolag inom detaljhandel. Karin tar inte uppdrag hon inte brinner för.

Beskriv ditt uppdrag lite kort – bakgrund och uppgift samt din roll.

Jag har jobbat med kunder och människor i hela mitt yrkesliv. De senaste 15–16 åren har jag arbetat på Alecta, varav de sista tio var i en ledarposition. De fyra sista åren satt jag även med i företagsledningen och ansvarade för kundservicefunktionen, webben, kundansvariga och en utvecklingsfunktion.

Mitt uppdrag nu är att genomlysa arbetssätt och organisationsstruktur på en kundservice- och säljavdelning, att stötta och utveckla funktionen på väg mot nästa utvecklingskliv. Det gäller att fokusera på helheten men samtidigt även kunna spetsa i specifika frågor.

Hur väljer du dina uppdrag?

Jag vill känna att jag förstår och tror på uppdraget eller tjänsten, som gärna är på ett mellanstort företag där jag kan göra skillnad och påverka med hjälp av min kompetens och erfarenhet. Jag tar mig gärna an förändringsuppdrag i organisationer med ett ledarskap och en företagskultur som överensstämmer med mina egna värderingar. Och på företag där jag känner engagemang, glädje och tro på att jag kan bidra till verksamhetens och personalens utveckling.

I vilka roller anser du dig vara starkast och mest framgångsrik? Varför?

I förändringsuppdrag där det är tydligt vad det är som behöver åstadkommas och åt vilket håll man vill. Om uppdraget är tydligt kan jag arbeta fokuserat och lösa de utmaningar och problem som finns. Jag tycker om att arbeta med människor och tar mig därför gärna an ledaruppdrag. Jag lägger mycket av den första tiden på att vinna människors förtroende. Om jag får tillit kan jag lättare börja titta på det faktiska nuläget och utifrån det arbeta framåt.  

Vad ser du som fördelarna med att arbeta som interimschef jämfört med att vara anställd?

Efter att ha arbetat väldigt länge på ett och samma ställe och känt att jag behöver kliva utanför min komfortzon ville jag prova något nytt. Att jobba som konsult innebar att jag skulle få bredda mig, lära mig andra branscher, träffa nya människor och få nya insikter samtidigt som jag skulle få användning av det jag kan sedan tidigare.

Som konsult får jag driva och utveckla andra människor. Jag kan vara objektiv, se på saker med nya ögon och jag behöver inte vara rädd för att klampa i klaveret. Jag får nya lärdomar och insikter som jag kan ta med mig vidare.

Beskriv vad det var som gjorde ditt uppdrag så framgångsrikt.

Jag fick bra information om uppdraget och kände direkt att det skulle passa mig. När jag träffade kunden överensstämde den bild och information jag fått tidigare. Brightmill månade om att jag skulle få en bra start och det gjorde att jag kände mig trygg den dagen jag började. De jobbade seriöst och professionellt och det avspeglas i mitt sätt att agera när jag är ute hos kunden.  

Jag har också fått en bra uppföljning ute hos företaget. De har tagit sig an mig som en anställd och jag har fått möjlighet att verkligen sätta mig in i verksamheten och närma mig de som jobbar här. Jag fick tid på mig i början att bygga relationer, vilket jag tror har varit en stor del i att det fungerat väl så här långt.

Fler konsultintervjuer

Konsultintervju

"Jag har jobbat både strategiskt mot ledningen och operativt mot kunder och leverantörer”

Läs hela intervjun

Konsultintervju

”Det blev det största boksläppet förlaget någonsin upplevt”

Läs hela intervjun

Söker du en interimschef?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 4 timmar (helgfria vardagar). Du kan också mejla oss på [email protected] eller ringa oss direkt på 010-10 10 150. Vi ser fram emot att höras!