Konsultintervju

Interim CFO: "Man måste vara ödmjuk och prestigelös för att vara en framgångsrik interimschef”

Patrik Norgren

Interim CFO

Patrik har velat arbeta som konsult ända sedan han började som revisor. Nu har han varit interimskonsult i 18 år och bland annat haft roller som interim CFO, redovisningschef, finansdirektör och controllerchef.

Vad är fördelen med att jobba som interimskonsult jämfört med att vara anställd?

Det är väl både plus och minus. Ett minus kan vara om kunden väljer att avgränsa uppdraget för då kan man inte bidra med all den erfarenhet man har. Det största pluset är att man får lära sig så oerhört mycket. Man blir grymt allmänbildad när man är på så många olika ställen. Jag tror jag har varit på 25 bolag och har fått syssla med allt inom ekonomi. En annan fördel är att man slipper all politik i företaget. Man har ingen ruta att försvara.

Vilka förutsättningar krävs för att lyckas som interimskonsult?

Jag tycker att man måste vara ödmjuk och prestigelös för att vara en framgångsrik interimskonsult. Det är det allra viktigaste. Annars blir man inte långvarig som konsult.

På vilket sätt kan ett företag dra fördel av att ta in en interimskonsult?

Att man kommer med input och erfarenhet från många olika verksamheter. Man kan erbjuda en god förståelse för hur många som ska vara på en ekonomiavdelning och hur arbetet ska bedrivas. Erfarenheten gör att man snabbt kan sätta sig in i verksamheten och få en överblick.

Finns det några vanligt förekommande förväntningar från kunder?

Det är lite olika beroende på kund och roll. En gemensam förväntning skulle jag dock säga är att man som interimskonsult har en hög kompetensnivå. Kunden förväntar sig att man med råge behärskar det man är ombedd att göra och att man dessutom har lätt att förstå strukturer och processer.

Vad är den största lärdomen av att jobba som interimskonsult?

Det är att alla företag är väldigt lika när det kommer till ekonomiområdet. Det är på så sätt ganska lätt att sätta sig in i nya uppdrag. Någon enstaka gång har det känts wow – hur kommer man in här? – men det är undantagen som bekräftar regeln.

Vilken är din mest framgångsrika metod under ett uppdrag?

Att intervjua personalen. På så sätt kan man komma in i detaljerna så fort som möjligt. Och att lyssna. Det är viktigt.

Hur kan man bäst möta förväntningarna från kunder?

Stämma av kring förväntningarna redan från början och sedan löpande.

Fler konsultintervjuer

Konsultintervju

Interim CFO: ”På 5 månader kunde jag skapa ett team med bra dynamik”

Läs hela intervjun

Konsultintervju

Interim Financial Controller: ”Brightmill är flexibla och proffsiga!”

Läs hela intervjun

Söker du en interimschef?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 2 timmar (under kontorstid). Du kan också mejla oss på kontakt@brightmill.se eller ringa oss direkt på 010-10 10 150. Vi ser fram emot att höras!