Att vara VD 2014 var inte samma sak som det är idag. Ruth Westberg vann pris som Årets unga VD för nio år sedan. Idag ser hon en samhällelig ökad medvetenhet kring förändring som något bra, att hierarkierna inom bolag plattats ut och att målet med ledarskap är att göra sig själv överflödig.
2014 blev Ruth Westberg nominerad till årets unga VD och vann. Idag axlar hon rollen som vice VD och marknadschef för entreprenörsdrivna företaget TechTribe. I arbetet med att automatisera produktion genom “industriell automation” finns 55 anställda och ett standardiserat arbetssätt som bygger på samarbete.
– Det är ett fantastiskt gäng på TechTribe. Alla medarbetare är ju här på grund av sin specifika kunskap och ansvarar för en viss del i produktionen. Alla behöver inte kunna allting men man behöver kunna arbeta tillsammans, det är lite det som särskiljer oss mot andra. Det är bra inför nästkommande steg i processen att man varit med i diskussionen från start. Det gör att alla har samma koll på hur saker gått till, berättar Ruth.
Målet var aldrig att vara VD, men att på något sätt vara med och påverka
I sin tjänst som vice VD och marknadschef hanterar Ruth ett brett spann av arbetsuppgifter där hon till stor del agerar projektledare, samtidigt som hon varit redo att hoppa in och hjälpa till där det behövts. Idag har TechTribe vuxit sig så stora att olika områden inom bolaget har sina egna ansvariga medan Ruth i större grad arbetar mer långsiktigt med strategier, varumärke och marknad. Att ha ett arbete där hon får bidra med att göra skillnad har hon alltid strävat efter.
– Jag har alltid tyckt om att vara med och påverka och som person tycker jag om att ha ansvar. Just att driva bolag eller anta en viss position har jag aldrig riktigt målat upp framför mig eller drömt om, men jag har haft en önskan om ett jobb där jag får vara med och påverka. Jag tror inte jag hade kunnat ha ett arbete där jag gör en uppgift och sen går hem.
Vinsten skapade trygghet i Ruths ledarskap
Det har snart gått tio år sedan Ruth tog emot pris som årets unga VD 2014. Vinsten överrumplade henne där och då, men visade sig bidra med en trygghet gentemot hennes egna tankar och idéer som lagt en grund till hur hon är och arbetar idag.
– Jag hamnade plötsligt i rollen som VD på företaget där jag arbetade och jag hade mina tankar och idéer om hur saker skulle fungera. Men som en ung och oerfaren kvinna i teknikbranschen insåg jag att det inte var så enkelt att bara uttrycka mina åsikter – jag var tvungen att lägga ned mycket arbete. Efter priset blev det tydligare för mig att mina tankar och idéer kanske inte var helt galna. Även för gänget jag jobbade med blev det som en trygghet att fastän vi inte gjorde saker på samma sätt som man gjort tidigare behövde det inte vara fel, säger Ruth.
“Någonstans är hela målet att göra mig själv överflödig”
Målet är att saker ska fungera av sig självt
Vinsten var självstärkande för Ruth på flera sätt, samtidigt strävade hon aldrig efter att ledarskapet hon bedrev skulle resultera i ett pris. Att driva bolag gör hon inte för att nå en extern uppskattning utan för att hon tycker att det är roligt, men personligen finns flera ledarskapsmål.
– Någonstans är målet med mitt ledarskap att saker ska fungera av sig självt, utan att jag är inne och kontrollerar och styr. Det ska fungera utan mitt engagemang. Det här går egentligen helt emot hur jag är som person – det är superkul att vara inne i saker och pilla och tänka och tycka, men någonstans är hela målet att göra mig själv överflödig. Om allt fungerar utan mig har jag lyckats med mitt ledarskap, säger Ruth.
Inom TechTribe ser Ruth flera mål, både strategiska och operativa. Något som värderas högt är arbetet med att bli en attraktiv arbetsgivare.
– Människor idag har högre krav på sin arbetsgivare än man hade tidigare, och det är väldigt bra. Lyckas vi då få ännu fler att söka sig till oss är det en jättefin bekräftelse på att vi gör rätt. För mig personligen finns också målet om att få en balans mellan småbarnslivet och arbetet, jag kan inte längre jobba 12-13 timmar om dagen. Det är en utmaning för mig som tycker så mycket om mitt jobb att jobba “bara” åtta timmar och känna att jag fått något gjort, berättar Ruth.
Idag finns en medvetenhet om att förändring är något vi behöver förhålla oss till
Ruth ser flera skillnader i upplevelsen av ledarrollen 2014 gentemot hur det är idag. Hon tror att medvetenheten kring att saker förändras finns hos ledare i högre utsträckning nu. Man vet att man inte kan vara inkörd i gamla hjulspår, att förändring är på riktigt och något vi alla behöver förhålla oss till.
– Det är klart att med lång erfarenhet kommer också mycket trygghet, men om man gjort på ett sätt i tjugo år är det kanske inte det bästa idag. Jag tror att den medvetenheten har spridit sig, vår värld ändras hela tiden och det går fortare och fortare. Jag tänker också att man inte riktigt förväntar sig att de som bestämmer mest är de som alltid vet mest. Så upplevde jag att det var förut och det tror jag har ändrats en del. Det är färre förväntningar uppåt och mer utplattat i hierarkierna – några få kan inte veta bäst alltid och att bygga bolag och jobba ihop bygger på olika erfarenheter, tankar och idéer. I den kedjan är alla lika viktiga, avslutar Ruth.