Hem

>

Insikter

>

Intervju

Intervju med

Anders Parment - Forskare, författare, föreläsare

Guldklockans dagar är räknade

Anders parment – Forskare författare föreläsare

Publicerad:

Kompetensfokus, flexibilitet och ändrade attityder kring trygghet på arbetsmarknaden har radikalt ändrat hur vi ser på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Anders Parment berättar för Brightmill om hur kulturförändringar och konjunkturen påverkar marknaden för interimschefer.

Anders är generationsexperten som framförallt forskar på hur olika generationer beter sig på arbetsplatsen. Han bedriver sin forskning vid Stockholms universitet där han också är ekonomie doktor och lektor. Vi har pratat med honom om konsultmarknaden, och mer specifikt, hur framtidens marknad ser ut för interimschefer. I all enkelhet visar det sig att allt kokar ner till grundläggande ekonomisk teori: utbud och efterfrågan.

– Båda sidor har ökat i jämn takt under en längre period, inleder Anders. Företagens efterfrågan av interimslösningar ökar i takt med att de vill ha mer flexibla anställningsformer och mindre fasta kostnader. Samtidigt finns det en våg i samhället där fler och fler vill vara egenanställda. Båda sidor önskar helt enkelt mer flexibilitet, och svaret är konsulter.

Det finns också kulturförändringar, både i samhället i stort och mer specifikt på arbetsmarknaden, som bidrar till ett fundamentalt skifte i hur man ser på anställningar. Det är mindre fokus på trygghet – Anders menar att tiden då man väntade på guldklockan och räknade dagarna till pension är förbi. Istället lever vi i en tid där de flesta gillar förnyelse och förändring, både i yrkeslivet och privat.

– Nu är ju hela samhället mer interim, eller hur? Vi värdesätter att ha varit på flera ställen, att ha många olika intressen, rest runt och allt möjligt. Allt det bidrar till att interimslösningar är mindre uppseendeväckande. Ta skolan som exempel. Hade någon föreslagit på 90-talet att vi tar in en rektor på interimsuppdrag för att lösa en särskilt strulig situation, så hade föräldrarna tyckt det var väldigt konstigt. Idag tror jag knappt någon skulle lyfta på ögonbrynen.

En palett av kompetenser och erfarenheter

Samtidigt som individer skapar sig en bredare palett av kompetenser genom både olika arbeten och hobbys, pekar allt på en uppåtgående efterfrågan på detsamma från arbetsgivarsidan.

– Företag har blivit mer kompetensfokuserade överlag och tänker mer flexibelt kring detta. Det kan vara alltifrån att man ska ha kompetenser inom en viss bransch, som fordonsindustrin eller läkemedelsbranschen, till att man söker efter specifik ämneskunskap. Som HR eller IT till exempel. Men sen finns det ju också de mjukare kompetenserna som social kompetens, prestigelöshet och kreativitet, för att nämna några.

Det finns ytterligare en faktor som spelar in, vilket är att företagen vill ha anställda som är på tårna och som söker ständig utveckling. Generellt sett är detta danande egenskaper bland de medarbetare som är på samma arbetsplats från examen till pensionen. “Försoffning” kallar Anders det. Det som en sund organisation behöver är vitalitet.

– Med det menas inte nödvändigtvis vitalitet i termer av ålder, utan personer som varit pigga nog att byta arbetsgivare med jämna mellanrum. Det visar på ambition och nyfikenhet, vilket alltid kommer vara attraktivt på arbetsmarknaden. I den profilen passar interimschefer in.

Konjunkturskiftningar spelar roll

Intervjun med Anders äger rum mitt under rådande coronakris, vilket förstås aktualiserar frågan om hur konjunkturskiftningar påverkar utbud och efterfrågan av konsulter på marknaden.

– Det är förstås oundvikligt att konjunkturen spelar in. Att efterfrågan på interimschefer har ökat hänger samman med en lång period av högkonjunktur. Det har varit ett lågrisk-beslut för chefer som velat ta sig an olika korttidsuppdrag i ledningsgrupper. Men i nedgång – som vi har nu –så söker båda sidor mer trygghet. I det stora hela tror jag dock att det mest kommer vara ett tillfälligt hack i trenden. Konsulter är här för att stanna.

Dela gärna!

Mer

insikter