Jessica Sehlin är HR- och kommunikationsdirektör på O. Kavli AB. I Heta stolen berättar hon om varför det är viktigt för ledare att ha en god självinsikt, varför chefer som prioriterar sin egentid tar bättre beslut för bolaget och om valet hon själv ångrar mest från sin karriär.
😀 På Kavli arbetar ni med det ni kallar för det “empatiska nära ledarskapet”. Berätta, vad innebär det och hur jobbar ni med det inom organisationen?
– Det empatiska nära ledarskapet är ett begrepp som vår nuvarande vd Gerhard Bley har etablerat. I grunden handlar det om att man behöver lära känna sig själv för att kunna leda andra. Är man medveten om hur man agerar i olika situationer blir det lättare att anpassa sig till olika människor och situationer. Det handlar också om att ha täta möten med, och skapa en relation till, sina medarbetare. På det viset blir det lättare att göra skillnad mellan sak och person. Som chef finns det kanske något din medarbetare gör som du tycker mindre om, men det betyder inte att du tycker mindre om personen. Har man en bra relation blir det lättare att ge feedback.
🙁 Nu vänder vi på frågan, vad ska man absolut inte göra som ledare och chef? Vilka är de vanligaste misstagen ledare gör, enligt dig?
– Att brista i kommunikationen tror jag är ett av de vanligaste misstagen som chefer gör. Chefen kan till exempel tro att det han eller hon pratade med medarbetaren om kort i korridoren har framförts på ett tydligt sätt, när det egentligen hade behövts ett möte dem emellan. Ett annat vanligt misstag är att man inte ser sina medarbetare, att man har bråttom och inte involverar hela gruppen. Om inte medarbetarna känner sig sedda är det lätt att chefen missar idéer från medarbetare som verkligen kan och vill påverka. Det är viktigt som ledare att ta sig tiden att involvera och prata med sina kollegor.
😀 Du har tidigare talat om vikten av att ledare har en god självinsikt och en bra balans i livet. Berätta, hur kan företag förändras genom att implementera en sådan syn på ledarskap?
– Om jobbet är en jättestor del av ens liv och man står inför ett stort beslut på arbetsplatsen så är det inte säkert att man har verktygen för att ta det bästa beslutet för företaget. Har man ett mer balanserat liv är chansen större att man tar bättre och mer nyanserade beslut. På Kavli utgår vi från ett så kallat “balanced lifecard”. Det innebär att en tredjedel av livet ska vara fylld av en värdefull sysselsättning, vilket för de flesta av oss är arbetet, en tredjedel av livet är fördelade på familj och nära relationer, och den sista tredjedelen är egen tid. Jag tror att man, genom att fördela lika mycket tid för alla de tre delarna, uppnår en balans som skapar ett lugn. Utöver att det skapar förutsättningar för att ta mer nyanserade beslut, så leder det också till att man utstrålar en viss harmoni. Som ledare behöver du även ta ansvar för hur du mår.
🙁 Om du ser tillbaka på din egen karriär, vilket är det sämsta beslutet du tagit och vad lärde du dig av det?
– Ett beslut som jag har lärt mig mycket av var när jag, vid en tid då jag var väldigt fokuserad på att klättra i karriären, blev erbjuden och valde att ta ett jobb som försäljningsdirektör på ett börsnoterat bolag, trots att jag redan under rekryteringsprocessen kände att magkänslan inte var rätt. Jag tog ett beslut som inte kändes rätt i magen eftersom jag var så inställd på att göra karriär, ett beslut jag lärde mig mycket av och inte kommer att göra om. Det viktigaste är inte att ha en fin titel utan att du trivs och respekterar de människor som du ska arbeta nära med. Det skapar en härlig arbetsplats.
😀 Nu tittar vi in i spåkulan. Vilka trender inom ledarskap, och inom arbetslivet i stort, tror du kommer att dominera under de kommande åren?
– Jag tror att vi på Kavli är inne på rätt spår med vårt arbete för att ledare ska lära känna sig själva bättre, det är något jag tror att vi kommer se mer av. Jag tror också det kommer bli allt mer vanligt att chefer leder mindre grupper och team och att ledaren kommer bli mer av en teamspelare. Jag tror också att fler chefer kommer ge sina medarbetare mer frihet under ansvar. Detsamma gäller flexibilitet kring att jobba var man vill, exempelvis hemifrån. För att arbetsgivare ska vara attraktiva kommer kraven på att kunna erbjuda flexibilitet att vara större.
🙁 Det talas ofta om hur framtidens arbetsplats kommer behöva vara mer anpassningsbar och tilltalande för medarbetarna, och ledare förväntas bli allt bättre på att inspirera och leda utveckling inom sin organisation. Men vad, när det kommer till ledarskap och arbetslivet i stort, oroar du dig för i framtiden? Vilka fällor ska vi undvika att hamna i?
– Framtidens arbetsplats behöver erbjuda förtroendearbetstid, flexibilitet att arbeta hemifrån och frihet under ansvar. Något som kan bekymra mig är den ensamhet som många känner idag då de inte är på jobbet i samma utsträckning som tidigare, framför allt personer som bor ensamma och som har de flesta av sina kontakter via jobbet. En annan utmaning, nu när distansarbete troligtvis kommer bli mer vanligt även i framtiden, är att chefer behöver lära sig att skapa en teamkänsla även på distans. En nyckel för att klara av det här tror jag är att ta sig tiden att ofta ta korta individuella möten, både på länk och IRL. Jag tror det är viktigt att skapa en arbetsmiljö som medarbetarna vill komma tillbaka till, och som bidrar till att medarbetarna vill arbeta på plats.