Pandemiåret har inte lämnat någon människa eller organisation oberörd. De företag som kunnat rida på digitaliseringsvågen har klarat sig rätt bra, men för vissa branscher har utmaningarna varit stora. En sådan bransch är flygbranschen. Brightmill har träffat Carina Malmgren Heander, Chief of Staff på SAS, för att prata om att leda under kristider, interimschefers styrkor och vad som ligger i framtiden för flygindustrin.
Carina hade egentligen ingen tanke eller plan på att börja jobba med HR. I grunden utbildad som ekonom påbörjade hon sin karriärresa på ett litet familjeägt företag under sena åttiotalet, där hon jobbade med försäljning. Det var enligt henne en väldigt bra start, då hon fick förstå hur ett företag fungerar från grunden. Sedan gick resan vidare till AdTranz där hon gjorde karriär som projektledare och sen chef, innan hon för första gången fick frågan om hon ville bli HR-chef. Lockad av tanken att faktiskt kunna göra förändringar tackade hon ja, och sen dess har hon jobbat som HR-chef och personaldirektör på bland annat ABB, Electrolux och slutligen SAS.
– Alla i Skandinavien har en relation till SAS. Genom att ta rollen som Chief of Staff fick jag möjlighet att driva igenom förändringar på ett stort och välrenommerat bolag. Här har jag inte endast HR-ansvar, utan även ansvarar för kommunikation, legal och sustainability, med mera. Alla supportfunktioner utom finans. I min karriär har jag alltid drivits av nyfikenhet och en vilja att förändra, därför passade rollen på SAS mig extra bra, berättar Carina.
Interimschefer – ledare med tydliga målbilder och skarpt fokus på resultat
Efter sina många år som HR-chef vet Carina hur man rekryterar riktigt bra chefer. På frågan vad som definierar en kompetent ledare svarar hon:
– En ledares uppdrag är att skapa rätt förutsättningar för medarbetare så att de kan utföra sitt arbete på bästa sätt. När jag intervjuar sökande till en ledarroll frågar jag alltid: “Vad vill du med ditt ledarskap?”. Ofta får jag inte ett riktigt svar på den frågan, utan de pratar mest om varför de söker positionen och vad som lockat dem. Det räcker inte för mig. En bra ledare har en tydlig målsättning med sitt ledarskap; de vet vad de vill förmedla till sina medarbetare.
Carina anser att interimschefer oftast lever upp till hennes bild av en bra ledare. När de kommer in i sin roll har målsättningarna oftast tydliggjorts redan i rekryteringsprocessen:
– Enligt mig är interimschefer gedigna ledare med mångårig erfarenhet, som av olika skäl valt att gå in som just interim. De är ofta väldigt resultatinriktade och bra på att nå dit de vill genom att ha tydliga målsättningar från början. Jag tycker absolut att interimschefer är ett bättre alternativ än en renodlad konsult, då de på ett effektivt sätt kliver in i verksamheten och driver igenom de förändringar som behövs. Mina erfarenheter av interimschefer är enbart positiva. Precis som jag, tycker de om förändringsarbete och drivs av att sätta tydliga mål med sitt ledarskap.
Ett år definierat av djupdyk och snabba omställningar
Trots många år av erfarenhet var Carina inte beredd på ledarskapets utformning när SAS ställdes inför en av deras värsta kriser någonsin. På grund av pandemin har flygbranschen tvingats till nästintill näringsförbud, med kraftigt minskat antal av flygningar. Detta har lett till stora omställningar på organisationsnivå, och företaget har behövt säga upp 5 000 av sina 13 000 anställda.
– Det svåraste med pandemikrisen var att allt gick så väldigt fort. Vi fick verkligen ställa om från en dag till en annan, och märkte snabbt stora förluster när restriktionerna sattes in. SAS är ett väldigt relationsdrivet bolag, och vi gick snabbt samman med en gemensam ambition: att rädda SAS. Rent praktiskt har vi gått över till ett mycket mer agilt arbetssätt, med korta planeringscykler och tvärfunktionellt samarbete, säger Carina och utvecklar:
– Winston Churchill sa “Don’t ever waste a good crisis”, något vi på SAS inte har gjort. När krisen var som mest akut drevs vi av en vilja att hjälpa till, och vår permitterade kabinpersonal hoppade in för att hjälpa till i vården. Det är det bästa med SAS: även i en kris håller vi ihop och fortsätter att jobba med viljan att kunna göra skillnad och bidra även om vi inte är i luften, med hopp om nya tag när krisen är över.
Vad ligger i framtiden för flygbranschen i stort och SAS i synnerhet?
– Redan innan pandemin hade antalet affärsresenärer stått still i ett flertal år, och varken ökat eller minskat. Nu tror vi att det kommer att minska på det stora hela då allt fler möten kommer att hållas digitalt, men det kommer inte att minska så drastiskt som många tror. Våra corporatekunder menar att de saknar innovationskraften som det fysiska mötet ger, och att kreativiteten helt enkelt inte flödar på samma sätt när man möts över skärm. Framöver kommer fler kanske istället kombinera affärer med nöje, särskilt när de ska åka långt. Då passar de på att även ta lite ledigt så att de kan gå på sitt möte och sen turista några dagar, kanske tillsammans med familjen.
Carina är även ansvarig för SAS arbete med hållbarhet, och där väntar många spännande projekt i framtiden:
– Vårt mål är att minska våra utsläpp med tjugofem procent till 2025 relativt 2005, och en del av det är bland annat att jobba med alternativa bränslen, så kallade SAF, Sustainable Aviation Fuel. Sen sker det också spännande utveckling mot elflyg. Vår samarbetspartner Airbus utvecklar en eldriven motor, och inom tio år hoppas vi kunna erbjuda kortare resor med flyg som är helt eller delvis eldrivna och utsläppsfria.