Framtid

“Jag litar på min egen förmåga och är väldigt orädd i det”

Ishtar Touailat – Entreprenör

Serieentreprenören och mångfaldigt ledarskapsbelönta Ishtar Touailat om vikten av att hålla fast vid sina ideal, värdet av mångfald och om att våga misslyckas för att nå framgång. 

Å ena sidan inkluderande chef med stark vilja och kompromisslösa ideal. Å andra sidan rebellisk ledare med tydliga visioner och tuff retorik. Det inte utan svårighet man beskriver den mångfacetterade Ishtar Touailat. Däremot kan man, tack vare hennes starka entreprenörskap och ledarskap, helt utan svårighet tala om hennes många åstadkommanden och framgångar. Får hon själv ordet talar hon dock hellre om det som ligger henne närmast hjärtat – och det som tycks vara den grundläggande drivkraften i allt hon åtar sig: mångfald, jämställdhet och inkludering.

– Att vara ödmjuk handlar inte enbart om att vara snäll. Att jag ständigt använder mitt nätverk, min plattform och min röst är mitt sätt att ge tillbaka och kunna hjälpa andra. Men man måste vara bestämd och hård för att få saker och ting att gå igenom. Ödmjukhet och bestämdhet konkurrerar inte med varandra. Som kvinna uppfattas man ofta tyvärr som bossig och själviskt då. Men jag hoppas kvinnor lär sig bortse från det och inte ta det personligt. Det är bara projiceringar. 

Att skapa förändring

Ishtars karriär tog från start utgångspunkt i att hjälpa andra att lyckas med sina idéer och visioner. Första företaget Studentkompetens bryggade studenter och näringsliv, och genom Starta eget-kursen på Stockholms universitet tränade hon cirka 14 000 studenter i entreprenörskap. Och det var här hon upptäckte den tysta potentialen bakom den mansdominerade entreprenörsvärlden – som också skapade det driv som än idag får henne skapa förändring och inspirera. 

– När jag startade mitt första bolag 2010 märkte jag snabbt att kvinnor ofta pitchade bättre affärsidéer än män. Ändå lyckades de inte i samma utsträckning. Mycket för att de inte trodde på sig själva på samma sätt som männen gjorde. Det gjorde mig förbannad. Men det var också då jag förstod att det är här jag måste nå ut och inspirera.

Och inspirera gjorde hon onekligen. Inte minst i samband när hon på uppdrag av Näringsdepartementet startade Innovationskontoret på Stockholm Universitet. En verksamhet hon drev framgångsrikt i fem år och som är aktivt än idag. Samtidigt fortsatte hon stärka kvinnor, allt från forskare till entreprenörer, för att nå ut och inspirera inom så många samhällsområden som möjligt.

Historiska jämställdhets-milstolpar 

Tio år har gått sedan första företaget såg dagens ljus och idag är Ishtar mångfaldigt prisbelönad ledare. Men drivet att skapa förändring står stadigt, precis som för tio år sedan. I hennes senaste position, som innovationschef på Tieto, drev hon jämställdhetsfrågor på ett – enligt hennes själv – så pass aggressivt sätt att de förra året utnämndes till världens första jämställda it-bolag av Gartner. Som en naturlig konsekvent av utmärkelsen och den uppmärksamhet det förde med sig sökte sig även kvinnliga programmerarna i allt större utsträckning till Tieto. En onekligen kraftfull utmärkelse och utveckling. 

– Jobbar man kompromisslöst och ihärdigt kommer man lyckas. Det handlar egentligen inte om ett feministiskt patos, utan om ett rättvisepatos. När jag började min karriär fick jag ofta höra att bristen på kvinnor i branschen berodde på att kvinnor inte är intresserade. Idag vet jag att kvinnor vill och kan, men behöver få rätt förutsättningar för att lyckas. Kraften av förebilder går inte att underskatta i det avseendet.

Att göra och vara annorlunda

Goda förebilder är tydligt viktigt för Ishtar. Och hon känner både tacksamhet och drivkraft i att själv kunna fungera som inspirationskälla. Inte minst med tanke på hennes icke-stereotypa profil som ung, etnisk kvinna i ledarskaps- och chefsposition. Men det är inte bara den förlegade bilden av hur en ledare ska – eller inte ska – vara som faller i Ishtars kraftfulla anspråk. Bilden av den ödmjuka och hjälpsamma kvinnan får också ett nytt representativt ansikte i hennes handlingskraftiga bestämdhet och kompromisslösa idealism, vilket tydligt påvisar att ödmjukhet inte är ett motsatsord till varken bestämdhet eller tuffhet.

– Som kvinna uppfattas jag ofta som hård. Men hade jag varit man hade jag sannolikt snarare uppfattats som en visionär och effektiv ledare. Jag vet vad jag vill och jag vet vad jag är beredd att offra. Jag gör saker annorlunda och väldigt oortodoxt. Men man måste våga göra annorlunda om man ska lyckas. Och man måste våga möta motgångar. 

Kanske är det här vi hittar den unika dynamiken som gör Ishtar till en av vår tids mest inflytelserika personer; i den kraftfulla kombinationen av en orädd attityd och en ödmjuk ambition. Att ständigt vilja skapa förändring och de facto våga göra det menar hon kommer ifrån den tuffa barndomen. Barndomen som tidigt lärde henne att vill hon skapa eller åstadkomma någonting i livet, så måste hon helt enkelt skapa det på egen hand.

– Jag fick ta hand om mig själv mycket. Det gjorde mig väldigt handlingskraftig. Ju mer man gör och lyckas, desto större självkänsla får man. Idag litar jag på min egen förmåga och är väldigt orädd i det. 

Om att aldrig tumma på sina värderingar

Med utmärkelser som Global Woman Award, Sweden’s Most Powerful Business Woman och Future Leader of the Year är det svårt att påstå någonting annat än att Ishtar är en kvinna att inspireras och lära av. Och för henne själv är nyckeln till både en framgångsrik verksamhet och ett framgångsrikt ledarskap kristallklart. 

– Jag tummar aldrig på mina värderingar: jämställdhet, mångfald och inkludering. Och jag är kompromisslös i det. Det ska genomsyra allt och alla beslut som tas. För mig är det jätteviktigt att alla känner sig respekterade och viktiga. Om de gör det kommer välmåendet öka och prestationen förbättras, vilket gör varje individ mer konkurrenskraftig och innovativ. Det i sin tur kommer skapa en attraktionskraftigare verksamhet som lockar både fler och starkare talanger. Det är definitivt 20-talets starkaste framgångsfaktor.

Ishtar är tydlig: den som inte är konsekvent och vet vad man står för kommer misslyckas. Det innebär dock inte att den som har det klart för sig har en utstakad väg mot framgång. Misslyckandet i sig är inte i slutdestination, utan naturliga delmål på resan.

– Att lyckas och göra skillnad innebär också enorm motgång. Då måste man stå pall och vara tydlig med sina visioner och vem man är. Folk gillar ju generellt sätt inte förändringar. Det är riskfyllt och obekvämt. Men ska du driva förändring och skapa en innovativ kultur måste du ha förmågan att kommunicera på ett engagerat sätt. Ett sätt som trots risker och motgång får människor att känna sig motiverade.

Rädsla som illusion och konsten av balans

Om varje entreprenörs resa präglas av misslyckanden förstår vi att varje resa är fylld av risker. Risker är verkliga, men för Ishtar är inställningen gentemot dem avgörande.

– Rädslan finns såklart ibland. Men rädsla hämmar! Så känner jag rädsla kör jag ofta på ännu hårdare så jag knappt hinner känna av den. Jag vet ju ändå att den inte är på riktigt. Risker är verkliga men rädsla är bara en illusion. 

Att tro på sig själv och våga möta de stundande riskerna tycks vara en förutsättning för ett framgångsrikt entreprenörskap. Men den som väljer att vandra genom entreprenörskapets snåriga landskap och lägga både hjärta och själ i sin verksamhet måste också vara beredd på att risktagandet inte bara influerar verksamheten och det professionella jaget. 


– Det finns så många sociala konstruktioner du förväntas leva upp till, framförallt som kvinna. Jag har under många år fått kritik för att jag jobbar för mycket. Men jag tar inte åt mig. Visst kan ord såra, men jag har ju bestämt mig för vad jag vill, då är det lättare att inte lyssna. Det betyder inte att det inte är viktigt att vara lyhörd. Det är absolut jätteviktigt att vara både lyhörd och ödmjuk. Men välj vem du lyssnar på och tar kritik från. 

Mänsklig hållbarhet och vikten av återhämtning

När gränserna mellan yrkesliv och privatliv tycks svårare att definiera får vikten prioriteringar plötsligt ny och viktig innebörd. Inte minst då verksamheten och entreprenören blir allt mer symbiotiska.  Det sätter frågan om hållbarhet i ett helt nytt och bredare ljus. Ett ljus som sveper över både verksamhetens aspekter liksom sådana av mer mänsklig karaktär.

– Ingen kommer tacka dig för att du gick på den där brunchen trots att du egentligen borde varit hemma och vilat för att du är utbränd. Stå upp för dig själv. Tro på din idé och dig själv även när andra inte gör det. Jag omger mig bara med människor som tror på mig; det är oerhört viktigt. Allting som kostar dig ditt lugn, fokus och energi kostar för mycket för att det ska vara värt. 

Ishtar Touailat om…

Framtidens arbetsplats
– Först och främst behöver du en arbetsplats präglad av mångfald. Sen behöver du införliva en arbetskultur med högt i tak. Tillåt folk att göra fel och låt dem vara kreativa. Många skyller på att man har specifika processer, men vill man verkligen åstadkomma någonting är det ju bara att ändra processerna! Många ledare efterfrågar mångfald, men när man ser till deras ledningsgrupper är de ofta väldigt homogena.

Framtidens ledare
– Har du en arbetsplats präglad av mångfald behöver du också mångfald i ledarskapet. Vi behöver ledare som förstår att de måste anpassa sig efter samtiden och som är villiga till förändring. Framtidens ledare måste vara redo att ställa om, ibland på så kort tid som över en dag. Det finns många fantastiska ledare där ute, men även de kommer behöva ställa om för att hålla sig relevanta i framtiden. Det kommer bli intressant att se hur ledare ställer om kommunikativt framöver. 

Framtidens rekrytering
– Tittar man på framgångsrika bolag idag så finns det bara en sak som de fokuserar på när de ser till framtiden – och det är människorna. De förstår att människorna är allt och de förstår hur man attraherar rätt människor. De är framtidens vinnare. Förlorarna, däremot, fokuserar fortfarande på att enbart skapa sexiga produkter och glömmer vikten av ledarskap. Framgång ligger aldrig i varken teknologi eller innovationen i sig, utan i människorna och i ledarskapet.

Fotograf: Jesper Florbrandt

Dela gärna!

Insikter

Brightmill Talks - med Hanna Eidem
Brightmill Talks

Destruktivt ledarskap

“Ett destruktivt ledarskap har större negativ effekt på en organisation än vad ett gott ledarskap har positiv effekt”. Hanna Eidem, chefsrekryterare och partner på Brightmill,

På djupet med Rikard Josefson
På djupet

På djupet med Rikard Josefson

Det är mycket som händer i världen vilket, utöver mänskligt lidande, skapar oro för inflation. Rikard Josefson, VD på Avanza, har ett värdefullt medskick till

Inga fler inlägg att visa

Cookie-policy

Vår hemsida, precis som de flesta andra, fungerar bäst när du tillåter att vi använder cookies. När du besöker vår webbplats kommer vi att skicka och lagra cookies på din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Vad är cookies?

Cookies är små textfiler som lagras på besökarens dator, surfplatta eller mobiltelefon. De möjliggör en mer anpassad webbsida för dig som användare och ger oss samtidigt besöksstatistik. Cookies innehåller ingen personlig information.

Varför använder vi cookies?

Vi använder oss av cookies för att kunna förbättra användarvänligheten för våra besökare. Våra permanenta cookies används för att mäta antalet sidvisningar till besöksstatistik. Dessa cookies ligger kvar på din enhet fram till att du själv tar bort dem. Vi har även tredjepartscookies som används för att kunna visa dig relevant annonsering och skräddarsytt innehåll.

Om du inte vill acceptera cookies

Du behöver inte acceptera cookies från vår webbplats och de flesta webbläsare erbjuder dig att avböja cookies när du kommer in på hemsidan. Om du vill veta mer om hur du gör detta, gå in på din webbläsares hjälpmeny. Om du väljer att inte acceptera cookies kan vissa webbsidor tappa i funktionalitet eller tillgänglighet och ge en försämrad upplevelse.