Hem

>

Insikter

>

Intervju

Intervju med

Siri Wikander - HR-profil

Samarbete är en överlevnadsfaktor

Siri Wikander – HR-profil

Publicerad:

Det finns mycket som tyder på att antalet fast anställda kommer vara i minoritet i flera branscher när anställda, giggare, konsulter och robotar jobbar sida vid sida. Blandade arbetsgrupper är här för att stanna, menar HR-profilen Siri Wikander.

Siri Wikander är en erkänt framgångsrik ledare inom digitalt samarbete och lärande. Med bakgrund inom HR och kommunikation på företag som Scandic Hotels, Axfood och Hemfrid är hon ett välkänt ansikte inom svenskt näringsliv. Resultatet av Siris ledarskap har uppmärksammats brett; exempelvis ledde hon arbetet när ett helt nytt lärande – med digitala verktyg och nya arbetssätt – implemeterades bland Scandics 18 000 medarbetare. Siri är även medlem i Pedagogical Advisory Board på Berghs School of Communication.

Hon har haft fullt upp sedan hon i februari startade eget. Det ringer “en hel del” i telefonen, berättar hon, men det är ändå tydligt att Siri huserar en stor dos ödmjukhet. Hon gillar det hon gör och hon är väldigt duktig på det, helt enkelt.

I höst startar hon igång den första omgången av en utbildningsserie om samarbete tillsammans med kollegan Christine Bard och Sveriges HR Förening. Syftet är att hjälpa HR med att samarbeta mer med marknads- och kommunikationsavdelningen. Christine och Siri har tidigare jobbat tillsammans i flera krossfunktionella projekt. Inför planeringen av utbildningarna har de genomfört en förstudie och grävt ned sig i forskning på området:

– Framgångsrika företag har en högre grad av samarbete än andra, visar en studie genomförd av Kantar och Oxford University. Jag har själv jobbat mycket över avdelningsgränserna tillsammans med konsulter och leverantörer för att driva olika sorters projekt. Det kan handla om allt från att implementera nya system, bygga kultur eller varumärke, förändra lärande och utveckla kommunikationen för att hitta nya sätt att jobba. Jag vet hur kämpigt det kan vara, men jag har också hittat olika verktyg längs vägen.

Ledningen måste tala med en röst – och lyssna

Siri håller många föreläsningar och workshops på samma tema. Varför är samarbete plötsligt så aktuellt?

– Det är viktigare än förr; idag är samarbete en överlevnadsfaktor. Globaliseringen och den snabba takten på de tekniska genombrotten gör att vi befinner oss i snabb, komplex och konstant förändring. Våra affärsmodeller och arbetssätt utmanas. Inlärningskurvan är mycket brant. För att klara av att anpassa oss, utan att tappa vår relevans, måste vi bli ännu bättre på att samarbeta. Vi behöver ta tillvara på varandras kompetenser för att skapa nya lösningar.

Samarbete måste alltid börja i toppen, understryker Siri. Det är i ledningen svåra beslut, diskussioner och prioriteringar hör hemma. Ledningens roll är sedan att hjälpa organisationen med en tydlig vision, rätt prioriteringar och en samarbetsagenda.

– Ledningen måste tala med en röst, men de måste även lyssna. Allt samarbete börjar med ett genuint intresse för vad andra människor kan, eller kämpar med. Det är en vertikal kommunikation, som måste gå åt båda hållen.

En interimschef kan addera driv

När Siri i våras la ut ett inlägg på LinkedIn om vanliga myter kopplat till konsulters varande eller icke varande blev responsen stor. Inlägget gick viralt.

– Det är uppenbarligen ett ämne som väcker känslor. Oavsett storlek på bolagen jag har jobbat på hade vi aldrig klarat av att driva förändring utan konsulter. Samtidigt har konsulterna behövt oss anställda, som kan organisationen. Det är mixen, samarbetet, som ger framgångsfaktorn. Därför är det viktigt att sticka hål på myter. Som att konsulter är dyra, en quick fixeller inte kan göra tillräcklig skillnad. De flesta organisationer blir snabbt hemmablinda och förändringströtta. Det är mänskligt, säger hon och förklarar:

– Många känner nog igen sig i att förändrings- och omorganisationsprojekt bara avlöser varandra. Alla projekt – och alla moment – tycks vara av högsta prioritet. Resultatet blir mycket bättre om ledningen pekar ut riktningen, medan medarbetarna äger och driver anpassningen. Då blir förändring och innovation en del av det dagliga arbetet.

Det blir allt vanligare att anlita interimschefer i Sverige, både vid vakanser och förändringsresor:

– Grupper utan chefer tappar snabbt fart; de saknar riktning och riskerar att bli för vana vid att klara sig utan chef. Att ta in en interimschef kan vara en snabb och effektiv lösning. En interimschef kan addera ett driv som tar med sig gruppen på nödvändiga förändringar. En fördel med interimschefer är att de inte är upptagna med internpolitik; det spar både tid och pengar. Dessutom är de extremt vana vid att komma igång snabbt. De är där för att lösa en viss uppgift under en begränsad tid. Därför är det viktigt att beställaren har formulerat uppdraget tydligt och har gjort nödvändiga avgränsningar. Då ges interimskonsulterna utrymme till ett fokus som ger framdrift.

Framtidens blandade arbetsgrupper

Samhällets snabba förändringstakt kommer att påverka arbetsgivarnas kompetensbehov, tror Siri.

– Rekrytering är en lärprocess som tar tid och är svår att lyckas med. Den är också kostsam, särskilt om det blir fel. En mer snabbrörlig lösning är att ta in personer på kortare kontrakt. Man får mer tid på sig att förstå vad man verkligen behöver för kompetens och kan göra en bättre rekrytering längre fram. Ibland behöver man först en implementatör, men längre fram en förvaltare. Det är ofta två olika kompetenser.

Vad kommer att definiera den närmsta framtiden på svenska arbetsplatser?

– Blandade arbetsgrupper är här för att stanna. Anställda, giggare, konsulter och robotar kommer att jobba sida vid sida. Det finns mycket som tyder på att antalet fast anställda kommer att vara i minoritet i flera branscher. Utvecklingen drivs på av både AI och automation, men också av det ökande antalet människor som vill styra över sin tid. Som vill välja sina uppdragsgivare. De arbetsgivare som inser detta och snabbt ställer om sina processer och budgetar för att attrahera och behålla de bästa – oavsett anställningsform – kommer att ha ett försprång.

Dela gärna!

Mer

insikter