Som vd för Bankgirot ansvarar Jeanette Jäger för en verksamhet där 7 miljoner transaktioner flödar mellan avsändare och mottagare varje dygn. Det finns inget utrymme för misstag och för att hålla huvudet kallt krävs ett stort mått av självledarskap: “Det handlar om att kanalisera rätt energi på rätt frågor. Tid och energi är våra två viktigaste råvaror”
Tillsammans med internetpionjären Lars Albinsson och teamet på Unusual Systems, började Jeanette Jäger sin karriär med att bygga Sveriges och världens första internetbank, på uppdrag av SEB. Ingen hade gjort något liknande tidigare och för att lyckas i sitt uppdrag låg fokus på kundnyttan och på vilka tjänster banken behövde erbjuda.
– Som konsult hade jag ett tydligt uppdrag med en målbild och ett resultat i fokus. Fördelen man har som konsult är att man inte har ett beroendeförhållande, och inte hindras av inneboende maktstruktur. Ur det perspektivet har konsultrollen många fördelar, säger Jeanette Jäger som i egenskap av vd på Bankgirot anlitar flertalet interimskonsulter för att stödja Bankgirots operativa förmåga.
– För oss är det en naturlig del att driva en förändring, interimskonsulter jobbar tätt med oss i verksamheten.
Vikten av att skapa kundvärde
Jeanette Jäger fick tidigt förståelse för hur kundvärde skapas: vad vill kunden ha, hur tjänster kan förenklas och vikten av att alltid ställa frågor kring vad som kan göras bättre ur ett kund- och medborgarperspektiv. Utmaningarna i dagens snabba digitalisering påminner många gånger om vad hon stod inför i början av nittiotalet.
– Interaktivitet kallade vi det då, idag säger vi digitalisering, men vad det handlar om är förmågan att bygga ihop affären med teknik och ledarskap – att förstå vad man kan göra och få det att hända.
Att förstå vad som krävs är inte nödvändigtvis så svårt, implementeringen är den stora utmaningen.
– När det inte finns en kultur som stödjer nya lösningar så krävs mycket arbete på insidan, för att få med alla. Jag imponeras än idag av hur vi gjorde på SEB, både för kund och för de inarbetade strukturerna i bolaget. Dessutom fanns säkerhetsmässiga lösningar som krävde mycket, vilket är lika relevant idag, som det var då.
Uppdraget på SEB var hennes första, direkt efter examen från Stockholms Universitet, och det blev en motorväg vidare i yrkeslivet. Idag har hon en lång karriär som rymmer 25 års arbete av digitalisering, förändringsarbete och styrelseuppdrag.
– Det som bygger ihop min karriär är att jag jobbat sedan internet föddes. Jag hade en god idé om att internet skulle förändra marknaden redan då. Idag kan vi inte föreställa oss en tid utan mobiler och appar men samtidigt finns det mer att ge. Det finns fortfarande stora behov av att förenkla våra liv och skapa en hållbar värld.
Goda råd för framgång
Tidigt i karriären fick Jeanette Jäger rådet att fokusera mindre på framtiden och i högre grad lägga sitt fokus här och nu. Vilket fortfarande är ett av hennes motton.
– Jag har alltid fokuserat på här och nu och mindre på framtiden. Det handlar om att kanalisera energi på rätta frågorna, för om du gör ett bra jobb här och nu så kommer du få de uppdrag och den stimulans du behöver framöver, säger Jeanette och fortsätter:
– Tid och energi är mina två råvaror och jag är alltid väldigt medveten om var jag behöver lägga min tid för stunden. Annars är det svårt att få arbetet att gå ihop med resten av livet. Min andra råvara är min energi, jag ser det som ett batteri som behöver laddas för jag ska kunna använda min förmåga till det jag vill åstadkomma.
Utmaningar som vd på Bankgirot
Som vd på Bankgirot finns ingen brist på utmaningar. Den svenska clearingorganisationen är en av de centrala delarna i landets finansiella infrastruktur – oftast osynlig för gemene man men alldeles nödvändig för att det dagliga betalningsväsendet ska fungera. I samband med nästa generations betalningsalternativ börjar lanseras under våren 2021 genomgår organisationen stora förändringar.
– Det blir ett helt nytt ekosystem när vi nästa år går vi från ord till handling. Det blir ett skifte i såväl regelverk, teknik och i utbudet av tjänster. Det är omfattande och det är få som har erfarenhet av den här typen av infrastrukturskiften. För att förstå våra utmaningar behöver man veta att alla aktörer – Riksbanken, P27 (reds. anmärkning: P27 Nordic Payments Platform är en nordisk betalningsplattform som ska underlätta nordiska realtidsbetalningar) och alla banker – gör det här gemensamt, då går det inte att se till en enskild aktörs förutsättningar, säger Jeanette och delar med sig av tre nycklar för att framgångsrikt driva igenom ett förändringsprojekt, oavsett storlek:
Nyttan av självledarskap
För det första krävs en tydlig målbild om vad som ska uppnås. Det andra är att identifiera vilka förutsättningar som finns och inse att det ofta finns fler lösningar. Den tredje och viktigaste, är ledarskapet: hur man säkerställer att alla förstår varför förändringen ska genomföras samt att se till att alla har förutsättningar att vara med på resan.
– Det gäller att ladda in en kultur som gynnar målet. För att med kort framförhållning ställa om verksamheter behövs förståelse för individer och grupper, och en ömsesidig tillit.
Framgångsfaktorerna är god kommunikation, öppenhet kring vad som sker och att kontinuerligt beskriva det, liksom att delegera ansvar, säger Jeanette och understryker att ledarskapet i en snabbt föränderlig värld kräver breda erfarenheter och ett stort mått av självledarskap, att du personligen tar ansvar för ditt välmående.
– Bara du kan göra det, poängterar hon.