Hem

>

Insikter

>

Heta stolen

HETA STOLEN

med

Maria Flykt – HR-chef, Daniel Wellington

“Vi i HR-roller behöver vara tuffare, ha mer skinn på näsan och visa att vi finns”

Maja Flykt – HR-chef, Daniel Wellington

Publicerad:

Maja Flykt är Head of HR EIMEA på det internationella bolaget Daniel Wellington, som säljer lyxiga klockor och andra accessoarer. I Heta stolen berättar hon om sin ledarskapsfilosofi, utmaningarna med att leda på distans och om det värsta beslutet hon tagit i sin karriär. 


 😀 Vad är din ledarskapsfilosofi och hur kommer den att skapa skillnad inom HR-branschen?

– Jag tillämpar klassikern frihet under ansvar – jag är mer support och stöd på vägen än någon som drar hela lasset, och istället för att jag sitter på svaren på alla frågor resonerar vi oss fram till dem tillsammans. Därför trivs jag bäst i platta organisationer där det inte är så hierarkiskt uppstyrt. Tillit är viktigt, både för att utvecklas som ledare och för att våga ge de anställda utrymme att växa. Fler och fler har behövt lära sig tillit nu när alltmer arbete sker på distans. 

🙁 Har du ett karriärbeslut som du tagit som du är extra missnöjd med, och vad var det?

– För några år sen var jag ensam i en HR-roll där jag inte hade något team att stötta eller lära upp mig inom branschen. Det kändes ensamt och lite stillastående, så jag sökte en roll där jag skulle få jobba i ett större team. Men direkt när jag kom ombord kände jag att det inte var rätt ställe för mig. Även om bolaget var väldigt spännande så passade själva kulturen inte mig; där och då kände jag att det inte var min typ av arbetsplats. Varför hade jag lämnat en trygg anställning för att gå till en organisation där jag inte trivdes? Nu i efterhand är jag dock väldigt glad för det beslutet, för jag lärde mig mycket om mig själv och mina preferenser. 

😀 Vad är det bästa karriärbeslut du tagit?

– Det är faktiskt relaterat till mitt sämsta karriärbeslut: det bästa beslutet var att snabbt hoppa av rollen på bolaget där jag inte kände att jag trivdes och istället gå över till rollen där jag är idag. Direkt när jag kom innanför dörrarna på Daniel Wellington kändes det som att jag kommit hem. Atmosfären och kulturen passade mig perfekt. Jag är så glad att jag kom hit – jag ska trots allt jobba hela livet så det är väldigt viktigt att ha ett arbete som jag trivs med och motiveras av! 

🙁 Har du någon gång tvivlat på att du ska lyckas nå dina mål – vad föranledde detta och hur tog du dig vidare?

– Absolut, det har hänt flera gånger och det händer mig även idag. Det kan vara för att jag ställer höga krav på mig själv, och om jag inte lyckas nå dem i tid eller på viset jag tänkt mig hamnar jag i tvivel. Det kan skapa både stress och ångest. Men med åren har jag lärt mig att vara snällare mot mig själv – jag försöker vara mer i nuet och inte blicka för långt fram. Vad händer om jag inte lyckas? Jag försöker igen. Jag är i början av min karriär och jag har många lärdomar framför mig. 

😀 Hur tror du att digitaliseringen och “den mobila arbetsplatsen” kommer att påverka HR-roller i framtiden?

– Digitaliseringen kommer att påverka mitt yrke på samma sätt som alla andra när det gäller att anpassa sig efter den digitala strukturen. HR har dock vissa utmaningar som är annorlunda. Jag tror på en verksamhetsnära HR-roll, vilket blir svårt när man inte sitter i samma byggnad som ledningen eller övriga avdelningar. Då behöver vi i HR-roller vara tuffare, ha mer skinn på näsan och visa att vi finns. Eftersom vi har ansvar över att skapa en bra arbetsmiljö, även om den är på distans, behöver vi jobba närmare andra team för att skapa bästa möjliga förutsättningar. Kommunikation och tvärfunktionella samarbeten kommer bli alltmer centrala på framtidens arbetsplats – och HR finns där för att hålla i facklan. 

🙁 Vad har varit mest utmanande med att verka i din roll som HR-chef på distans under pandemin?

– Redan före pandemin arbetade jag med ledarskap på distans. Vi är ett internationellt bolag med avdelningar över hela världen. Oavsett om man är HR-chef eller ledare i en annan avdelning så är kommunikation otroligt viktigt. Vi har ofta teammöten online för se hur det går för respektive avdelning och verka för sammanhållning. Men det är en utmaning att inte träffas fysiskt. Forskning visar att kroppsspråk, ansiktsuttryck, tonläge och så vidare är oerhört viktigt. Mycket av det faller bort vid onlinemöten. Jag tror fortfarande att fysiska möten främjar kreativitet, nytänkande och annat som är viktigt för att bygga starka relationer. Det kan jag absolut sakna när jag leder på distans.

Dela gärna!

Mer

insikter